boci

Bociról

Legelőször tisztázunk egy alapvető dolgot.
Mi a BOCI ?
A boci hivatalosan a kicsiny szarvasmarha (borjú v. bornyú) becézett neve.

Ez egy B O C I .
Ez az állat háziállat, nagyjából mindenhol megtalalható a Földön. Igen hasznos állat,a sok állat közül minket csak azért érdekel igazán, mert tejet ad. Ez a nőstény szarvasmarha, melyet mi tehénnek nevezzünk, bár a bikák egymás között csak röviden tyúknak mondják. Egyes vidékek és országok büszkék a tehenükre, igyekeztek minél több fajtát laboratóriumokban kikisérletezni, a változatosság megdöbbentő.A boci színe vagy fehér vagy vörösesbarna vagy tarka vagy fekete, de az utóbbi csak teljes sötétségben. Az alapszínre felvarrva különféle foltokat viselnek, a természettudósok idáig számtalan órát töltöttek a tehenek megfigyelésével, de hiába – egyetlen példányt sem sikerült tettenérni, amint foltjait rendezgeti, varrogatja.
Az átlagos szarvasmarha füvet és szénát eszik, de vigyázni kell, hogy friss lucernát ne fogyasszon töménytelen mennyiségben, mert az étkezés után az állat felfúvódik, felemelkedik a földről és a szél messzire sodorhatja. Ezen egyedek befogására külön akciócsoportot alakítottak, a mellékelt képen munka közben figyelhetjük meg őket röviddel egy elszabadult példány befogása után.

Akciócsoport munkában
Az előbbi speciális esettől eltekintve, megállapíthatjuk, hogy nem tud repülni, sőt még siklórepülésre is képtelen. Az első tudományos vizsgálatok elvégzése a franciák érdeme, kik Angliában, Arthur király uralkodása alatt katapultból lőttek ki teheneket eltérő kezdősebességgel.

Az első tehénreptetés
korabeli fotó
A természettudományi érdekességre a Monty Python csoport bukkant rá korabeli leírásokban vájkálva.

XII. századi francia festmény
ismeretlen festő műve
Később a tehetősebb földesurak nagy tehénreptető viadalokat rendeztek. A tehénreptetés sohasem tartozott a veszélytelen sportok közé. Egy-egy csapat 15 főből állt, a speciális védőfelszerelés leginkább a század eleji buvárruhákra emlékeztetnek, de ez sem óvta meg őket a sulyosabb balesetektől. A képen egy angol csapat irányítóembere fekszik egy tehén alatt, s mindkettő halott.
Alapvetően békés állat, de nem érdemes nyilvánosan a tőgyei iránt érdeklődni, mert egyes példányokhoz szorosan kapcsolódó bikák felöklelhetik az embert. Utoljára hagytuk egy érdekes nyelvi probléma megoldását. Egyes ökrök nincsenek tisztában a következő fogalmakkal. A kicsiny szarvasmarhát borjúnak nevezik, a serdülőt pedig neme szerint tinónak vagy üszőnek, a tinóból minden további tanulás nélkül idővel ökör lesz, az üszőből tehén. Megjegyzendő még, hogy a teljesen kifejlett hímnemű példányok szarvat viselnek a fejük tetején, ez a megfigyelések szerint egyértelműen a tehenek viselkedésének tudható be. A szarvasmarhákat gazdáik, hogy meg tudják különböztetni maguktól és társaiktól, elkeresztelik különféle nevekre – ezek alkotják a Riskák és Bimbók népes csapatát.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.