Greeting

A Boci a tejfogyasztás negyedik dimenziója.

Zsenge gyermekkorom ködbe vesző emléke a Somogyi utcai tejivó, ahol savanyútej-szemű, a túrósgombócról lespórolt tejfölön meghízott nénikék egykedvűen csapkodták serpenyőikkel a cikázó svábbogarakat. Mi mégis szerettük a műintézmény plebejus báját, egyetlen hely volt, ahol a pénzünkért urizálhattunk. Aztán elmúlt… Jöttek helyette a burgerek és a zsivány kisvendéglők. A csóró egyetemisták inkább az ABC-k vizeskiflijét és zacskós tejét célozták meg.


A Boci a tejfogyasztás negyedik dimenziója.

A tejszentély a nap 24 óráján keresztül nyitva áll. Első látogatói az egyetemi klubokban fölpörgött parkettaharcosok, akik itt próbálnak meg átlagpolgárrá visszaszublimálni. A következő turnus a reggeli megpróbáltatásokhoz próbálja agysejtjeit újrabootolni kávéval, capuccinoval. Déltől az evésé a főszerep. A nap hátralevő részében a sztár az omlett és a valódi gyümölcsből (nem valódimálnaszörpszirupból) készült turmix.


A képen nem egy UFO látható, pusztán egy normál adag túróscsusza. Aki vigyázni akar vonalaira, az zóna-adagot is rendelhet. Azoknak, akik a józan többséghez hasonlóan nem éhenhalni járnak egy étterembe, a csusza mellett javasoljuk a különleges és kiadós melegszendvicseket is.

Az alkalmi és a professzionális vegetáriánusok sem maradnak ki a jóból – a speciális tésztaételekből megtalálják számításukat és vitaminszükségletüket. Az éhesebb húsnemevők számára – mily meglepő – a mákostésztát vagy a palancsintatornyot írja fel háziorvosa.


A Boci tejivó a szarvasmarhák képi ábrázolásának lokális epicentruma. A falakon jóképű tehenek fotói, a bejáratnál díjnyertes boci-gyermekrajzok, a személyzet is boci-mintás pólókban és sapkában állja a tej és tojásbarátok rohamát. A Boci-munkatársakat persze nem csak pólójukról, hanem kellemes modorukról is fel lehet ismerni.

A Boci törzsközönsége az egyetemistákból áll, de felelős beosztású elegáns öltönyös urak sem ritka vendégek. Szívesen elmondják, hogy ezen a helyen valósítják meg legköltséghatékonyabban a fehérjebevitelt, de a digitális kamera által nyújtott örökkévalóság lehetőségétől elzárkóztak. Az új bútorzaton – sülő palacsintáikra várva – az őshonosak Délmagyarjaikat lapozzák, mások jegyzeteiket terítik ki, vagy tekerik a laptopjukat, mert a Wifi az természetesen ingyenes, és ráadásul működik is.

A Boci kultihely lett. Tájékozódási és program pont. Az idegenvezető a Dóm teret elhagyva a Somogyi Könyvtár mögött a Fekete Házhoz közelítve nem hagyja ki ezt az objektumot. A tájékozatlan idegen jót derül, de Rimóczy Karcsi bátyánk megvédi a mundér becsületét: “az egyetemisták kedvenc helye” – felkiáltással. Az idegen meghúzza magát, s már azt sem meri feszegetni, hogy a Fekete-ház miért barna. Bizonyára annak is megvan a maga oka… A Boci minden nap 24 órán keresztül vár minden legelni vágyót Szegeden a Somogyi és a Zrínyi utca sarkán. Este mozi vagy színház után vagy még később – amikor már minden zárva – a Bociban jól lakhat, télen felmelegedhet egy forró tea mellett, nyáron hűsölhet (mert azért itt a légkondi tekeri a villanyórát) egy turmix társaságában.